(A propos sąsiadki i cukinii - zachęcona zdjęciami z blogu Pieprz czy wanilia nie mogę się doczekać przyszłego cukiniowego sezonu! Teraz kwiaty cukinii w ogrodzie sąsiadki mojej mamy nie są bowiem już najładniejsze).
Kotlety z cukinii
1 duża cukinia
jajko
bułka tarta
sól, pieprz
ew. ser feta
Cukinię umyć i pokroić (moją cukinię ze względu na dzieci obrałam, ale tak jak ogórka oczywiście nie trzeba). Posolić, popieprzyć (dodać według uznania inne przyprawy, np. paprykę, rozmaryn), obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oliwie z obu stron.
Jak już się nam znudzą same kotlety, można poeksperymentować. Ja zrobiłam cukiniowe hamburgery - krążki cukinii przełożyłam serem fetą.
Wygląda to jak potwór z ogromnymi, bielutkimi zębami:), ale smakuje zaskakująco dobrze.
Polecam również kotlety z selera:)
1 komentarz:
Uwielbiam cukinię i własnie taką smażoną, taką prostą :)
Prześlij komentarz