28 cze 2008

Pierogi z jagodami

Na spacerze złapało nas oberwanie chmury. Przemokła nawet moja kurtka, która miała być przeciwdeszczowa:) Tylko dzieci zadowolone - Staś spał, a Zosia bawiła się foliową osłoną na wózek, próbując zlizywać krople deszczu:)

Za to jak wspaniale smakowały odgrzewane pierogi z jagodami, które zrobiłam na obiad.


Pierogi z jagodami

ciasto
400 g mąki
ok. 160 ml wody
sól

nadzienie
300 g jagód
50 g cukru


1. Przygotować nadzienie - umyć jagody, odsączyć, posypać cukrem, delikatnie wymieszać.
2. Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, jedną część rozwałkować, pozostałe przykryć ręcznikiem kuchennym.
3. W dość dużym garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oleju.
4. Szklanką wykroić krążki, nałożyć nadzienie, starannie skleić każdy pierożek.

5. Gotowe pierogi odkładać na posypaną mąką stolnicę.
6. Pierogi wrzucać partiami do garnka, ostrożnie zamieszać. Gotować 2 minuty od momentu, gdy wypłyną na na powierzchnię.
7. Podawać ze śmietaną lub lodami waniliowymi:)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Pamiętam te czasy, kiedy na polskim mieliśmy napisać przepis... ;)
Teraz w gimnazjum pisze się o obrazach:).

Pozdrawiam i życzę smacznego,
Uczennica ;)