1 gru 2009

Makaron

Pewne potrawy nie mogą wyglądać ładnie. Makaron z sosem - choćby nie wiem ile się starać, fotogeniczny nie będzie. Szkoda, bo danie, które mam na myśli, jest szybkie, tanie i smaczne.


Makaron (niby) bolognese
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
makaron - spagetti albo pene (pene zdecydowanie lepsze do wersji z łososiem)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szklanki mleka
garść żółtego startego sera
sól, pieprz
dowolne mięso mielone, ok. 300 g + olej do smażenia
natka pietruszki

Mięso przyprawić, usmażyć. Na osobnej patelni usmażyc na 2 łyżkach oleju czosnek i koncentrat. Dodać stopniowo mleko, cały czas mieszając i wsypać 2/3 przygotowanego sera. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać pietruszkę i połączyć z mięsem.
Ugotować makaron.

Sos wlać do odcedzonego makaronu i energicznie wymieszać. Potrawę nałożyć na talerze, posypać tartym serem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego.

Brak komentarzy: