25 cze 2008

Jak na drożdżach



Moje dzieci rosną jak na drożdżach. Niebawem tylko zdjęcia i filmy będą nam przypominały o tym, jakie były malutkie, 1880 i 1660 gramów, 43 i 44 cm. Zosia i Staś:)
W ostatnim poście pisałam o Wschodni. Dziś - przepis rodem stamtąd - drożdżowa bułka babci Zosi. Recepturę dostałam kilka tygodni temu od dziadziusia, nic nadzwyczajnego, mnóstwo takich przepisów krąży w sieci... Ale miło było robić bułkę z myslą, że tak samo robiła ją babcia Zosia. Przepis nieco zmodyfikowałam: babcia Zosia piekła dla kilkunastoosobowej rodziny - zwłaszcza dla siedmiorga wnucząt:), stąd w notatkach aż 2,5 kg mąki, poza tym ciasto drożdżowe zawijała z białym serem a ja, oczyma wyobraźni widząc Zosię i Stasia wgniatających ów ser w dywan, postanowilam go pominąć:) Następnym razem zrobię z serem, ale za to z mniejszej ilosci mąki - kilogram naprawdę tudno wyrobić...

Bułka drożdżowa babci Zosi
1 kg mąki pszennej tortowej
7 żółtek
1 kostka masła
250 ml mleka
1 op. rodzynków
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka olejku migdałowego
150 g drożdży
1 i 1/4 szklanki cukru

1. Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżki cukru i 4 łyżek ciepłego mleka sporządzić zaczyn. (Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką (babcia każe przykryć... obrusikiem) i odstawić w ciepłe miejsce. Zaczyn jest gotowy, gdy podwoi swoją objętość, na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza i „zapadnie się”).
2. Do dużej miski (w notatkach spisanych ręką dziadziusia do miedniczki :)) przesiać mąkę.
3.Żółtka zmiksować z cukrem, ekstraktem i olejkiem. Dodać mleko i wcześniej moczone przez 3 min. w gorącej wodzie i odsączone rodzynki, wymieszać łyżką.
4. W rondelku lub w kuchence mikrofalowej rozpuścić masło.
5. Gotowy zaczyn wlać do mąki, dodawać stopniowo zmiksowane żółtka i masło. Wyrobić ciasto tak, aby wgnieść w nie jak najwięcej powietrza (zagniatać minimum 10 minut). Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Odczekać 3-4 godz. aż ciasto podwoi swoją objętość.
6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do 2 blaszek posmarowanych tłuszczem, przykryć ściereczkami i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na 1,5 godz.
7. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C
8. Ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do piekarnika, piec 45 min.

Brak komentarzy: