Sałatka colesaw
1/2 główki białej kapusty
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
4 cebule dymki ze szczypiorkiem
200 g majonezu
4 łyżki maślanki
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki octu z cydru (ponieważ cydr to napój alkoholowy z jabłek, dodałam ocet jabłkowy)
sól, pieprz
Wszystkie warzywa posiekać w robocie kuchennym (oprócz szczypiorku, który oczywiście kroimy nożem) . Kapustę posolić i odstawić na 10 min, zgnieść, wylać nadmiar soku, dodać do pozostałych warzyw.
W kubku wymieszać majonez, maślankę, syrop, ocet, dodać sól i pieprz; sosem polać sałatkę.
PS ponieważ młoda dymka ma mikroskopijne cebulki, do sałatki dodałam 2 małe cebule.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz