2 lip 2008

Greckie pulpeciki Liski

Kilka miesięcy temu odkryłam blog kulinarny "White Plate" Liski, reklamowany na billboardach również na ulicach Szczecina. Piękne zdjęcia, przepisy, które zawsze się udają, proste ale jednocześnie wyszukane i oryginalne potrawy, a wszystkie smakowite. Do tego opisy podróży, książek, miejsc z kuchnią i jedzeniem związanych.
Polecam!
A dziś przepis z blogu Liski - na greckie pulpeciki. Szybkie i smaczne danie, doskonale z sosem czosnkowym, o którym pisałam we wczorajszym poście.
Oryginalny przepis tu: White Plate


Greckie pulpeciki Liski

1 kg ziemniaków
200 g sera feta
dymka
jajko
sok z 1 cytryny
czarny pieprz
mąka do panierowania
oliwa do smażenia


Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zgnieść z fetą, jajkiem, pokrojoną dymką, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę do lodówki (przyznam, że spiesząc się na spacer z dziećmi, pominęłam ten etap). Formować kotlety, obtoczyć w mące, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Brak komentarzy: