23 sie 2008

Muffinki potrójnie czekoladowe

Jesiennie, deszczowo. A w kuchni - czekoladowo. Dodajmy - potrójnie czekoladowo:) Muffinki z białą, mleczną i gorzką czekoladą, wzbogacone włoskimi orzechami:) Coż, że zbliża się jesień... też może być smacznie:)

Muffinki potrójnie czekoladowe
2 pełne szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
1 szklanka mleka
1 jajko
1/2 szklanki cukru
łyżka złotego syropu
po pół tabliczki gorzkiej, mlecznej i białej czekolady
1 szklanka posiekanych orzechów wloskich

Czekolady drobno posiekać, mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, orzechy i czekoladę. Roztopić i zostawić do wystygnięcia masło. Jajko rozbełtać z cukrem i syropem, dodać mleko i masło. Mokre składniki wymieszać z suchymi niezbyt dokładnie łyżką. Masę nakładać do 2/3 wysokosci muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piec ok. 20 min.

Brak komentarzy: