17 sie 2008

To już klasyka. Szarlotka

Jeśli ciasto z jabłkami, to tylko klasyczna szarlotka. Dwa płaty ciasta przełożone prażonymi jabłkami. I jeszcze ten widelcowy wzorek:), odczuwam przedziwną satysfakcję, nakłuwając surowe jeszcze ciasto... w pierwszym placku widelec szybko napotyka opór blachy, w drugim, wchodzi w miękkie ciasto, by zagłębić się w jabłkach. Jaki wzór wybrać - nakłuwać chaotycznie, czy odnaleźć jakiś system, och, nigdy chaotycznie, dłoń sama szuka prawidłowości...

Pachnąca cynamonem, szlachetna, królewska. Inne ciasta z jabłkami żałują, że nie są takie jak ona:)

Szarlotka
450 g mąki
150 g masła
150 g cukru pudru
2 jajka
10 g proszku do pieczenia
25 ml spirytusu +łyżka rumu
2,5 kg jabłek
100 g cukru
łyżeczka cynamonu

Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło pokroić i posiekać razem z mąką, następnie rozgnieść palcami. Dodać jajka, alkohol, zagnieść ciasto, owinąć je folią i schłodzić w lodówce przez min. 15 min.

Jabłka obrać, pokroić, dodać 3 łyżki wody, cukier, cynamon i uprażyć, mieszając od czasu do czasu. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt troszkę większy niż blacha (25x40 cm). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej grubo, 3 warstami), na papierze ułożyć ciasto i upiec na złoty kolor (10 min w 200 st. C).

Na upieczone ciasto nałożyć jabłka, rozwałkować pozostałą część ciasta, nałożyć na jabłka, nakłuć widelcem i piec 45 min. w temp. 180 st. C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Przepis (nieznacznie zmodyfikowany) z książki "Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego".

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Czy alkohol jest konieczny?